Makovecz templom épül Rákoskerten, Mennybemenetel néven

Rövid történet

Az önálló templom építésének vágya kezdettől ott élt a rákoskertiek szívében. Felderítették, hogy Rákoskert parcellázásakor a tervet készítők, a terület akkor gazdájának ifj. báró Schell Gyulánénak az elképzelései szerint, kijelöltek egy nagyobb teret, amelyet a templomépítés céljából községi tulajdonban hagytak, nem osztottak telkekre. Ez a terület a mai Rózsaszál utca, Tiszanána utca és Tiszaörs utca által határolt részen található. Sajnos a háború, majd a rá következő vallásellenes idők miatt a terv nem valósulhatott meg. A rendszerváltás magával hozta, hogy a település hívő közösségének vágya egy ökumenikus jellegű templom építésére a felszínre tört. Az ügy iránt mélyen elkötelezett, tettre kész emberek - főként katolikus, református és evangélikus felekezetek - Janikné Megyeri Rita vezetésével, a helyi képviselők bevonásával harcba szálltak, hogy a templomépítés mégis megvalósulhasson.

Fontos mérföldkő a Rákoskerti Templom Alapítvány létrejötte (Bejegyezve 2004. január 6.-án; Elnöke: Janikné Megyery Rita - egyháztagunk; Címe: 1171 Budapest, Rákoskert sugárút 66.).

2007-től a leendő templom területén, augusztus 20. körül sátoros, műsoros, demonstratív ökumenikus istentiszteleteket tartottunk római - és görögkatolikusok, evangélikusok és reformátusok részvételével az Alapítvány szervezésében. A multifunkciós templom a helyi gyülekezet alkalmai mellett ökumenikus – istentisz-teletek, esküvők, temetési szertartások /altemplom/,  ünnepi megemlékezések és orgonakoncertek helye lesz; repülőgép-szerencsétlenségek áldozatainak emlékhelye, lelki és fizikai pihenőtér!

2009 augusztusában megtörtént ünnepélyes keretek között a Rákoskerti Templom alapkőletétele. Jelen volt és nyilatkozott Makovecz Imre hazánk nemzetközi hírű, jeles építésze, akivel elkezdődtek a tárgyalások.

2010-ben megszületett az az önkormányzati határozat, amelyben kimondják, hogy a Rákoscsabai Református Egyházközösség megkapta a földhasználati jogot a templomépítésre, melynek öt éven belül el kell kezdődnie.

2011-ben megkaptuk az Egyházkerület engedélyét is.

Az építkezés hivatalosan elkezdődött ez év áprilisában.

A projekt jelenlegi helyzete

Rákoskerten jelenleg sincs templom. Azóta és jelenleg is támogatókat keresünk úgy egyházi, mint önkormányzati vonalon, hogy az ilyen szépen elindított történetet méltó képpen befejezhessük.

A Makovecz templom építése meglátásunk szerint két kormányprogramhoz is jól illeszthető lenne.

Az egyik a Makovecz Imre által is képviselt "organikus építészeti örökség nemzeti kultúránk részévé tétele", hiszen az utolsó dokumentált Makovecz Imre által tervezett templomterv a rákoskerti. Stratégiai helyen a repülőtér közelében, nemzeti és keresztény emblematikus lehetőséget hordozva. Egyúttal Makovecz Imre életművének méltó emléke lehetne Budapesten.

A másik kormányprogram a Reformáció 500 éves évfordulója (2017) megünneplésére irányul, a kormányfő vezetésével.

A templomépítés meggyőződésünk szerint az egyházépítés mellett a helyi társadalmi közösség építése, sőt országépítés is egyben. Sokak szerint, ha ez a templom elkészül, Rákoskertet jelképező épületté is válhat.

Néhány érdekes információ a templommal kapcsolatban

  • Megközelítőleg 900 m2 az alapterülete.
  • A torony magassága körülbelül 37 méter.
  • Nagyjából 200 fő befogadására alkalmas.
  • A szárnyas torony az iránytű jellegű Kálvin-csillaggal a menny felé szeretne utat mutatni, hiszen ez a templomi történések szándéka is.
  • Az urna-altemplom a temetkezési lehetőséget biztosítja a lakosságnak, mivel rákoskerten jelenleg nincs temető.
  • Költségvetése körülbelül 550 millió forint.