Tervező: Makovecz Imre

 

 

Makovecz Imre (Budapest, 1935. november 20 - Budapest, 2011. szeptember 27) Ybl-díjas (1969) Kossuth-díjas (1990) Magyar Örökség díjas (1996) magyar építész, a magyar organikus építészet egyik képviselője. A Magyar Művészeti Akadémia alapítója, örökös tiszteletbeli elnöke.

 

Kezdettől azt az egy épületet szerettem volna megépíteni, amely az emberiség kezdete előtt már állt.(Makovecz Imre, 2002)

„Építeni annyi, mint: növelni, hozzáadni, fejleszteni, gyarapítani, létrehozni, életre hívni, ami azelőtt nem volt. E hazában akkor volt jó világ, ha az építők voltak többen. Vagy legalább az építés gondolata erősebbnek bizonyult a széjjelhordásnál, a kiüresítésnél.
(Orbán Viktor - Németh Miklós Attila: Makovecz Imre, a léleképítő című könyvének előszavában)

 

Makovecz Imre nem csak tervezte a templomunkat, hanem az alapkőletételnél személyesen is jelen volt. Különösen büszkék lennénk rá, hogy ez lenne az egyetlen református temploma Budapesen.

Az életében elkészült terjedelmes díszkötete (Makovecz-Templomok) utolsó templomterve, éppen a rákoskerti templomé. Büszkén emlegette, hogy a díszkötet egy tiszteletpéldányát személyesen a pápának adhatta át.

További internetes források

Makovecz Imre honlapja

További részletek a tervezőről a Wikipédián

Makovecz Imre néhány figyelemre méltó munkája

Százhalombattai Szent István templom

Pázmány Péter katolikus egyetem

Csengeri görög katolikus templom

Paksi Szentlélek római katolikus templom