Hit és erkölcstan vagy erkölcstan?

 

Tájékoztatás református hit- és erkölcstan oktatásról!

Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon, még ha megöregszik, akkor sem tér el attól.”  Példabeszédek 22,6

Kedves Szülők!

Tájékoztatjuk a Tisztelt Szülőket, hogy a 2013/14-es tanévtől hatályos kormányrendelet értelmében, az első és az ötödik osztályban kötelezően választandó tantárgy lesz a hit- és erkölcstan, ill. az erkölcstan.

Szeretnénk néhány információval segíteni Önöket, hogy jó döntést tudjanak hozni. A hit- és erkölcstan oktatás alapja a Biblia – Isten írott szava. Egy idézet segítségével szeretnénk megvilágítani a célt, és a tantárgy jellegét:

A teljes írás Istentől ihletett és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre, hogy tökéletes legyen az Isten embere, minden jó cselekedetre felkészített.” 2Timóteus 3, 16-17

A pedagógusoknak, szülőknek és egyházközségünknek is a legfontosabb a rábízott gyermekek boldogsága és boldogulása. A legjobb szándék ellenére is időnként tanácstalanul állunk a gyermeknevelés problémái előtt. A Biblia, mint „iránytű”, semmilyen területen nem hagy bennünket útmutatás nélkül, életünk minden kérdésében biztonsággal támaszkodhatunk útmutatásaira. Mind a mai napig élnek és hatnak azok az örökérvényű, kipróbált igazságok, amiket a keresztyén hitelvek mentén szeretnénk átnyújtani a diákoknak. A hit- és erkölcstan órákon ezeket az igazságokat visszük közel a gyerekekhez, korosztályuknak megfelelő módon. A tanítás interaktív jellege miatt (zenés énektanulás, kézműveskedés, a bibliai történetek változatos szemléltetése, eljátszása) szinte észrevétlenül épül be a diák személyiségébe az együtt felfedezett erkölcsi norma. Mindezeken keresztül fejlődik a gyermekben az emberekhez és a természethez való egészséges viszonya, és érzelmi intelligenciája (hála, fegyelmezettség, empátia, rendszeretet, segítőkészség…).

Minél fiatalabb korban kap lehetőséget arra gyermekünk, hogy megismerje azt az erkölcsi értékrendet, amit a Biblia képvisel, annál kiegyensúlyozottabb és érettebb személyiséggé válik.

 

Egyházközségünk és a Magyarországi Református Egyház oktatási hálója révén a szülőknek lehetőségük nyílik egész korai gyermekkortól olyan intézményekbe íratni gyermekeiket, amelyek biztosítják számukra a folyamatosságot a továbbképzés és lelki nevelés területén.

Ezen intézmények:

Rákoscsabai Ref. Egyházközség Betlehem Óvodája

Rákoscsabai Jókai Mór Református Általános Iskola

Református Gimnáziumok

Károli Gáspár Református Egyetem

Az oktatási munka során nem csupán a száraz elméletet tanítjuk, hanem olyan szeretetben megvalósuló közösségi életet biztosítunk, amelyben a fiatalok fontosnak érezhetik magukat és átültethetik a gyakorlatba a tanultakat.

Közösségi életünket szervezett programokkal színesítjük – táborok, kirándulások, gyülekezeti alkalmak, stb.

 

Amennyiben döntésükben a református hit- és erkölcstan oktatást választják, kérjük, hogy a mellékelt jelentkezési lapon jelezzék szándékukat az osztályfőnököknél!

Tisztelettel a Rákoscsabai Református Egyházközség képviseletében:

Dr. Füzesi Zoltán lelkipásztor és Séra Erzsébet hittanoktató

 

Cím: 1171 Budapest, Rákoscsaba u. 2.

Telefon: 257-7356

+36 30 326 7536